گفتوگو با حسین دهلوی، آهنگساز پیشکسوت؛
نگاه ژرف به موسیقی بین جوانان دیده نمیشود
موسیقی ما - آزاده صالحی:
- آقای دهلوی! اگر اجازه بدهید گفتوگو را با یادی از زندهیاد فرامرز پایور و کتابی که شما 2 نفر سالها پیش به نگارش آن پرداختید آغاز كنيم.
- یکی دیگر از کتابهایی که به قلم شما تالیف شده و توانست جایزه کتاب سال را نیز دریافت کند، کتاب «پیوند شعر و موسیقی ایرانی» است. این کتاب تا به امروز در دانشگاههای موسیقی تدریس میشود.
- از این بحث که بگذریم، بیشتر مایلم درباره شکوفایی و بالندگی موسیقی اصیل ایرانی صحبت کنیم.
- آقای دهلوی! پای صحبت هریک از پیشکسوتان موسیقی اصیل ایرانی که مینشینی براین اعتقادند که هنرمندانی مانند «ابوالحسن صبا» یا «روح الله خالقی» فارغ از هنرمند بودن، معلمان دلسوزی هم برای شاگردان خود به شمار میرفتند.آنها هنر خود را با جان و دل به شاگردان و علاقهمندانشان منتقل میساختند.آیا چنین خصیصهای امروز هم مشاهه میشود؟
- آنچه درباره نسلهای گذشته موسیقی یعنی درباره اغلب آنها صادق است، اینکه بسیاری از هنرمندان که نامشان امروز بر تارک موسیقی میدرخشد، موسیقی را از راه گوش آموختهاند و کمتر کسی را میتوان یافت که در آن زمان به شکل آکادمیک این روند را دنبال کرده باشد.
- میخواهید بگویید هنرهایی مانند موسیقی بیشتر به قریحه و استعداد شخصی آدمها بازمیگردند و همه کسانی که به شکل گوشی، موسیقی را بدون نت آموختند شامل این مساله میشوند؟
- شما سالها پیش اپرای «بیژن و منیژه» را ساختید. اگر ممکن است درباره شکلگیری این اپرا توضیح دهید.
- با توجه به اینکه نزدیک به 7 دوره از عمر خود را صرف فعالیت موسیقی کردهاید، امروز چقدر از وضع دانشکدههای موسیقی اطلاع دارید؟
- این روزها بحث موسیقی زیرزمینی خیلی باب شده و اینکه عمده فعالیت این گروهها که در استودیوهای خانگی به ساخت آهنگ میپردازند،آثاری ضعیف با شعرهای بیمایه است. شاید شما هم به طور اتفاقی یا از طریق نوههای جوانی که در خانه هستند، این آثار را شنیده باشید.آیا از این بابت تاسف نمیخورید که موسیقی ما چه بود و حالا...
- درخواستی که شما امروز بعد از گذراندن این همه فعالیت از مسؤولان دارید، چیست؟
منبع:
تهران امروز
تاریخ انتشار : دوشنبه 19 مهر 1389 - 00:00
افزودن یک دیدگاه جدید