گفتوگو با سیمین غانم به مناسبتِ تجلیلش در جشنِ موسیقی ما
هیچچیز بالاتر از زندگی نیست
موسیقی ما - مثلِ سیمین غانم کم است. نه به خاطرِ جنسِ صدایِ خاصش که بعد از او هم کسی نیامد که بتواند مثلِ او بخواند. نه به این خاطر که قطعاتِ بسیاری خوانده که هنوز بعد از سالها جزوِ برترینِ آثاری است که مردم زمزمهاش میکنند و نمونهاش گلِ گلدون و قلکِ چشات و پرنده و مردِ من. نه به خاطرِ اینکه همچنان میتواند استوار بخواند و آهنگ میسازد و شعر میگوید. مثلِ سیمین غانم کم است؛ به خاطرِ اینکه از معدود هنرمندانی است که با وجودِ تمامِ جایگاهی که در عرصهی موسیقی دارد و سالها – قریبِ 20 سال- نتوانسته بخواند، از کسی گلایهای ندارد. او زمانی تصمیم گرفت که در ایران بماند و همچنان بعد از سالها به این تصمیمش احترام میگذارد. میگوید در ایران مانده و باید قوانینِ آن را میپذیرفته است و پذیرفته هم. او اعتقاداتِ خاصِ خودش را دارد. میگوید که زندگی از همهچیز بالاتر است. حتی از هنر. هنری که او بسیار در چنته داشته است و برای همین است که وقتی نتوانست بخواند؛، رفت سر درختکاری. شاید هم میداند با مردمی سر و کار دارد که همچنان قدرِ او را میدانند و بعد از این همه سال، قطعاتش را زمزمه میکنند. او در دومین جشنِ موسیقی ما تجلیل شد. تجلیلی که شاید باید سالها قبل توسطِ بخشهای دولتی میشد، اما این چیزها برای او مهم نیست. مهم این است که همچنان میخواند، برای مخاطبانش – بانوان- و بیشتر از همه برای دلِ خودش.
- شما در دومین جشنِ موسیقی ما تجلیل شدید. در کنارِ بسیاری از چهرههای بزرگِ موسیقی ایران. اما پیش از هر چیز؛ اگر اجازه دهید؛ میخواهم گفتوگو را با همان سوال تکراری شروع کنیم، با توجه به اینکه در این سالها نتوانستید در ایران بخوانید و به فعالیتهای هنریاتان ادامه دهید، هیچوقت به این مساله فکر کردید که بروید در خارج از کشور به فعالیتهایتان ادامه دهید؟
- یعنی هیچوقت وسوسه هم نشدید؟
- یعنی در این سالها هیچوقت احساس پشیمانی نکردید؟
- چند سال نتوانستید بخوانید؟
- اصلا چه اتفاقی افتاد که به خواندنِ آواز روی آوردید؟ آن هم در شرایطی که به هر حال در آن زمان وجود داشت و آواز خواندن برای خانمها کارِ چندان راحتی هم نبود. خانوادهاتان با این مساله مشکلی نداشتند؟
- اولین ترانهای که از شما منتشر شد؛ کدام ترانه بود؟
- به نظرتان چرا در آن زمان قطعاتی که توسطِ شما و دیگر هنرمندان خوانده میشد؛ تا این اندازه مورد استقبال قرار میگرفت؛ اتفاقی که در حالِ حاضر کمتر رخ میدهد؟
- فکر میکنید مثلا قطعاتی مثلِ قلکِ چشات یا گلِ گلدونِ من همچنان بعد از چند دهه از زمانِ خلقشان، این چنین مورد استقبال قرار میگیرند؟
- خودتان کدام قطعهای که خواندید، از همه بیشتر دوست دارید؟
- در این میان البته «گلِ گلدون» انگار از همه بیشتر ماندگار شده است.
- این سالها که آهنگسازانِ مرد کمتر برای خانمهای خواننده آهنگسازی میکنند، چه کردید؟
- وضعیت موسیقی را در حالِ حاضر چطور ارزیابی میکنید؟
- و بالاخره اینکه این روزها چه میکنید؟
منبع:
هفتهنامه صدا
تاریخ انتشار : چهارشنبه 7 آبان 1393 - 20:39
افزودن یک دیدگاه جدید