خواننده:
کارگردان هنری:
بنیامین اثباتی
تصویر:
هادی پوراحمدی
تدوین:
بهار احمدی
گفت و گو:
- دیگر در حوزهی سیاسی فضولی نمیکنم!
- تصور این بود از اهالی موسیقی بیشتر حمایت شود، اما حالا 10 درصد هم از ما میگیرند
- «دوباره ایران» را در ازای وعدهی کنسرت در خراسان و حمایت از اهالی موسیقی خواندم
- اگر کسی با آهنگ «دوباره ایران» تهییج شده و به شخصی رأی داده، از او عذرخواهی میکنم
- نمیگویم «مافیا»؛ اما دستهای قدرتمندتری برای برخی دوستان وجود دارد
- آنقدر تعداد اختلاسها زیاد است که فقط همین ده درصد مانده بود که از موزیسینها گرفته شود تا مشکلات حل شود؟
- قرار نیست حجت اشرف زاده و محمد معتمدی اعمال قانون شوند اما برای یک خواننده به هر شکل مجوز گرفته شود
- اگر در موقعیت خرداد 96 باشم امکان ندارد دیگر قطعه «دوباره ایران» را بخوانم
- در یک دوره فکر میکردم اگر شبیه به استاد شجریان بزرگ روی استیج ننشینم خواننده نمیشوم
- علیرضا بدیع میتوانست آن حرفها را به خود من بگوید
- روزی به تماشای کنسرت رضا بهرام میروم
- باید پیشوند استاد را به نام همایون شجریان افزود
- دوست دارم به تماشای کنسرت «با من بخوان» علیرضا قربانی بروم
- قدرت شاخهای اینستاگرام در هیتکردن کارها واقعاً وجود دارد
- رامبد جوان هم خودش را صد در صد تأیید نمیکند
موسیقی ما - وحید لشکری: «حجت اشرف زاده» پس از حدود یک سال و نیم روز چهاردهم تیرماه کنسرتی را در تهران برگزار کرد. اجرایی که در سالن اسپیناس پالاس روی صحنه رفت و در ادامه فصل جدید فعالیتهای هنری این خواننده بود. در روزهای منتهی به برگزاری این کنسرت با حجت اشرف زاده در همان سالن دقایقی را گپ زدیم. مصاحبه ما با این خواننده فضای متفاوتی پیدا کرد و دیدگاهها و نقدهای او نسبت به اوضاع کنونی جامعه در نوع خودش شنیدنی بود. او همچنین نظرات جالبی هم نسبت به اوضاع اینستاگرام و حاشیههایش برای چهرههای سرشناسی نظیر «رامبد جوان» داشت. اشرف زاده همچنین توضیحاتی هم راجع به شرایط کاری چند وقت اخیرش مطرح کرد.
حجت اشرفزاده ابتدا درباره اینکه چرا در پوستر کنسرتش که چهاردهم تیرماه در تهران برگزار شد نام و لوگوی هیچ شرکت تهیهکنندهای نبود گفت:«پس از همکاریهایی که با «شیلر» داشتیم قرار شد در خارج از ایران هم همکاری کنیم. در این مدت برای ضبط چند کار در ایران نبودم و همان زمان قرارداد من با آقای «صدرالدین حسینخانی» به پایان رسید. همزمان تصمیم گرفتم کارم را با شرکتی که برگزارکننده کنسرت در جاهای مختلف دنیا است قراردادی را امضا کنم و فعالیتهایی را خارج از مرزها هم داشته باشیم. پس از تولید آلبوم «ماه و ماهی» بسیاری گفتند که حجت اشرف زاده تمام شد. بعید نبود چنین اتفاقی رخ دهد چون من نیاز داشتم که برنامهریزی و هماهنگیهای زیادی صورت بگیرد. من با چند تهیهکننده صحبت کردم و با جناب حسینخانی قرارداد بستم و بسیار هم صبر کردم پلنهایی که در ذهن دارم عملی شود. ایشان دوست صمیمی من هستند ولی در آن دورهای که منتظر اتفاقات بودم به نتیجه نرسیدیم و قراردادمان به پایان رسید. تصمیم گرفتم خودم کارها را انجام دهم و در کنار همدیگر تیمی را هم تشکیل دادیم که قطعاتی را تولید کنیم.»
این خواننده در پاسخ به این سوال که چرا در شهر خودش یعنی نیشابور تا کنون کنسرتی برگزار نکرده است گفت:«هنوز خیلی از همشهریهای من برایم پیام میگذارند که به شهر خودت بیا اما مجوز نمیدهند. اجازه برگزاری کنسرت در شهر خیام و عطار را نداریم و هنوز هم دلیلش را نفهمیدهام. میگویند حریم حضرت امام رضا (ع) است اما من دوازده سال اختتامیه جشنواره رضوی را خواندهام. اختتامیهای که تمام بزرگان سیاسی و اجتماعی و هنری کشور در آنجا هستند و مراسمی بوده است که حجت اشرف زاده دوازده سال پیاپی در آن خوانده است. این یک پیامی دارد و یعنی من اعتباری در صدا و هنر دارم که آنجا اجازه خواندن دارم ولی وقتی میخواهم کنسرت برگزار کنم اجازه ندارم.»
اشرف زاده دیدگاه خود درباره قانون واریز ده درصد از درآمد حاصل از کنسرتها به حساب خزانه دولت را اینگونه تشریح کرد:«توضیح دادن درباره این موضوع خندهدار است! در بسیاری از کشورهای دنیا حمایت از هنرمند به عنوان یک عضو فعال و تأثیرگذار در اجتماع یکی از اولویتهای هر سیستم است. واقعاً شوکه شدم وقتی شنیدم به جای کمک به ما ده درصد از فروشمان هم گرفته میشود. واقعاً این ده درصد آیا در تلورانس مالی یک سال به دولت کمکی میکند؟ من احساس میکنم یک چوب لای چرخ موسیقی گذاشتن است. آنقدر تعداد اختلاسها زیاد است که فقط همین ده درصد مانده بود که از موزیسینها گرفته شود تا مشکلات حل شود؟ این است آن قولهایی که برای حمایت به ما داده شد؟»
حجت اشرفزاده نظر خود را درباره وجود مافیا در موسیقی که اخیراً دوباره از سوی «محمد معتمدی» عنوان شده است اینگونه بیان کرد:«گنگ و مافیا یک تعریف اجتماعی دارد و با هنر فاصله دارد. این کلمه خیلی مناسب اهالی هنر نیست اما میتوان گفت دستهای قدرتمندتری هست. نمیتوان به برخی تهیهکنندهها که دستهای قدرتمندتری دارند گفت که مافیا هستند. برخی تهیهکنندهها روابطی دارند که خاص خودشان است اما اگر بخواهیم یک مقدار بازتر کنیم که چطور به این امکانات رسیدهاند باید بگوییم که برخی از آنها با توانایی و امکانات مالی خودشان دوست دارند برای خوانندهای که دارند هزینه کنند. به این موضوع نمیتوانیم بگوییم مافیا است اما برخی از روابطی استفاده میکنند که برای یک شعری که واقعاً نمیشد برایش مجوز گرفت، مجوز گرفتند و وقتی آن شعر را میشنوم با خودم میگویم خدایا فلان شعر من به دلیل یک کلمه رد شد و تصحیح خورد اما این چگونه مجوز گرفته است؟ یعنی ایراد وزن و محتوا و قافیه را دارد و این همان دستهای پس پرده است. من میگویم حتی اگر حجت اشرف زاده استانداردهای خودش را در شعر رعایت نکرد خود من اولین نفر باشم که با دقت اعمال قانون بشم. قرار نیست حجت اشرف زاده و محمد معتمدی اعمال قانون شوند اما برای یک خواننده به هر شکل مجوز گرفته شود.»
اشرف زاده درباره چگونگی اجرای قطعه دوباره ایران در زمان انتخابات ریاست جمهوری سال 1396 و برای ستاد تبلیغاتی دکتر «حسن روحانی» اعلام کرد:«از من خواسته شد نه برای به قدرت رسیدن یک نفر و خواستند که یک اثر وطنی انجام دهیم. در ادامه هم قرار شد برای این موضوع استفاده شود. من افکار و اعتقادات خودم را آن زمان داشتم که الان ندارم. یک سال و اندی است که از آن مدل فاصله گرفتم و تصمیم گرفتم دیگر فوضولی نکنم و فقط خواننده عاشقانههای مردم باشم. تصور ما این بود که با یک حمایت چند برابر از اهالی موسیقی مواجه میشویم و نشدیم و ده درصد هم دارند از ما میگیرند. خواسته خود من این بود که فضایی ایجاد شود و قولهایی داده شد که در خراسان و حداقل شهر خودم کنسرت برگزار کنم. من با ایده رسیدن به تک تک این موارد آن کار را خواندم. از هر کسی که بابت خواندن آن قطعه از من دلگیر است عذرخواهی میکنم که شاید با صدای من تهییج شده است.»
این خواننده در ادامه گفت:«اگر در موقعیت خرداد 96 باشم امکان ندارد دیگر قطعه «دوباره ایران» را بخوانم. به شما قول میدهم تک تک دوستان آرتیست دلشان برای سرزمینشان میتپد ولی اگر قرار است کنار اتفاقی مثل انتخابات مشارکت کنیم دوست داریم از بخش موسیقی که یکی از ضعیفترین بخشها است حمایت کنیم ولی من دیگر دوباره این کار را نخواهم کرد.»
حجت اشرف زاده درباره اینکه طی چند وقت اخیر یک سبک مشخصی را در کارهایش دنبال میکند گفت:«در یک دوره از زندگی فکر میکردم اگر شبیه به استاد شجریان بزرگ روی استیج ننشینم و حتی میمیک صورتم شبیه ایشان باشد خواننده نمیشوم. اما ایشان یک بار در یک جمع گفتند شبیه من که نمیشوید اما اگر چنین اتفاقی هم رخ دهد همه کپی میشوند. با تجربهها و درسهای جدید که از اساتید گرفتم آموختم که هیچ چیز نمیدانم و دیدم که اگر اثری به جامعه و مردمش نزدیک و بیان احوالات زمانه خودش باشد اتفاقات قشنگتری رخ میدهد. جلوتر موسیقی محلی و سنتی و ردیف و تلفیقی خواندم. بعد از آن تصمیم گرفتم در انتخاب شعر و ملودیها تجدید نظر کنم و رسالت خیلی مهم اینکه حتی در حد یک بیت آواز هم اگر شده باشد در کارهایم بخوانم. طراحی یک بیت آواز را در برخی کارها انجام دادم و با سلیقه مردم ترکیب کردم. با دو دوست خوبم یعنی محمد محتشمی و امید صباغ نو با سقف غزل و ترانههای آنها تجربههای جدیدی پیدا کردیم. ترکیب اینها با تفکرات خودم به ساختار جدیدی منجر شد که احساس کردم این همان نقطهای است که سالها دنبالش بودم. از ابتدا این مسیر را دنبال نکردم که ببینیم چه کاری میگیرد و همان را انجام دهیم. در ساختار تنظیم کارهای جدید سعی کردیم سلیقه مخاطب را در نظر بگیریم اما در ساختار شعر پیرو سلیقه جایی نیستیم.»
یکی دیگر از مباحث ما در گفتگو با حجت اشرف زاده درباره نقدهایی بود که علیرضا بدیع چند وقت پیش نسبت به این خواننده مطرح کرده بود. اشرف زاده برای اولین بار چنین پاسخی را راجع به آن نقدها مطرح کرد:«علیرضا بدیع آن زمان گفته بود که حجت اشرف زاده دیگر نمیفروشد اما الان میتوانند ببینند که ما میفروشیم یا نمیفروشیم! مخاطبان عزیزم لطف دارند و حمایت میکنند. برخی از نقدهای او را میپذیرم از جمله دقت در انتخاب شعر که بخشی از آن راجع به دقت در انتخاب شعر بود که در ذهن من قابل پذیرایی است اما بخشی از آن به چه دلیل بود متوجه نشدم. بخش دیگری را هم میگذاریم به حساب اینکه من نباید هر چیز را جواب بدهم و لابد به کار خودم ایمان دارم که انجام میدهم. زمانی که میخواستیم آلبوم ماه و ماهی را شروع کنیم به منزل علیرضا رفتم تا درباره آن مجموعه صحبت کنیم. شاید خود او هم فکر نمیکرد. آن اتفاقات به شکل برای شعرها رخ دهد ولی طرح اولیه آلبوم ماه و ماهی ایده من بود. بخش زیادی از ملودیها ایده من بود و غزلهای ناب علیرضا و آهنگسازی و تنظیم برادران بیات باعث شکلگیری تیم خوبی شد. علیرضا بدیع میتوانست این چیزها را به خود من بگوید ولی بدون اینکه صحبتی با هم داشته باشیم مثلاً علیرضا گفت که من به حجت گفته بودم شعرهای من را بیرون بیاورد.»
او در ادامه گفت:«علاقه دلی من و علیرضا که از کودکی با هم بودیم هیچ وقت از بین نمیرود. هیچ بغضی از او در دل ندارم و همان موقع هم که شنیدم خندیدم و رد شدم. چون او آنقدر دوست داشتنی و هنرمند است که این حرفها را هم به حساب شوخیها و خندههایی که داشتیم گذاشتم. دوست دارم یک روز دوباره با علیرضا بدیع همکاری داشته باشیم.»
اشرف زاده نقطه نظر خود راجع به کمپینی که علیرضا بدیع پیرامون حواشی حمید هیراد به راه انداخته بود چنین نظری داشت:«این اتفاق تصمیم خودشان بود و حتماً برایش فلسفهای دارد. اما من علیرضا بدیع شاعر را دوست دارم و علیرضا بدیع منتقد را خودش دوست دارد و هیچ نظری دربارهاش ندارم. در مورد یک آرتیست و رفتارهایش هم شنوندههایش باید قضاوت کنند. درباره رفتارهای حرفهای هم ممکن است که خود شخص به تنهایی مقصر نباشد و تیمی که کنار او هست همه در یک اتفاق دخیل هستند. قطعاً حمید هیراد پسر با ادب و با شخصیتی است اما در کار هنر همه تجربیات خوب و بد زیادی داریم.»
حجت اشرف زاده نظرات خود را درباره چهرههای نسل جدید اینطور بیان کرد:«در گذشته هم خوانندگان ما سبکها و سطوح مختلفی داشتند. یک گفتگو با استاد بنان دیدم که از ایشان پرسیدند دوست ندارید موسیقی اصطلاحاً لب حوضی را بخوانی و معروف شوی؟ ایشان گفتند که من خواننده این سبک هستم و آنها هم باید باشند. ما در جامعه خودمان برای همه آدمها در چارچوب قانون باید فرصت هنرنمایی داشته باشیم. برخی صحبتها درباره نسل جدید خوانندگان کم لطفی است چرا که ما نسبت به نسل قبل خودمان جدید هستیم و آنها هم نسبت به نسل قبلتر از خودشان جدید هستند. اگر بخواهیم به هر چیز براساس کهنگی اعتبار بدهیم کم لطفی است. آقای رضا بهرام صدای دوست داشتنی دارد و اگر روزی کنسرت داشته باشد حتماً به تماشایش مینشینم. گروهی به نام «ایهام» داریم که اخیراً کارهایشان را شنیدم و لذت بردم.»
او درباره کارهای شنیده شده چند سال اخیر و سایر خوانندگان هم نظرات متفاوتی داشت:«طرفدار صدای همایون شجریان هستم و باید پیشوند استاد را هم کم کم به صدای او افزود. قطعه «خوب شد» یکی از کارهای محبوب من است و جای صدای همایون شجریان خواندن حال خوبی دارد. صدای استاد علیرضا قربانی را بسیار دوست دارم و امیدوارم فرصت داشته باشم و به کنسرت «با من بخوان» ایشان بروم. روزبه بمانی با غزلهایش کاری جز دلبری بلد نیست و قطعه چالوس او را بسیار دوست دارم. بابک مافی را خیلی دوست دارم و آرتیست بسیار خوبی است و حواسم نیست او را دوست دارم. قطعه قهوه از رستاک حلاج را هم در این مدت دوست داشتم. مهدی یغمایی هم صدای خوش و توانایی زیادی دارد و قطعه دلبر داشتی از ایشان را دوست داشتم که شعرش سروده علیرضا بدیع بود.»
حجت اشرف زاده درباره آهنگهایی که در خلوت میشنود گفت:«بخشی از موسیقیهایی که میشنوم با هدف ترکیب با آواز و موسیقی ایرانی است. موسیقی فیلمهای به روز یا موسیقیهای هیت دنیا را میشنوم. قطعاً صدای استاد محمدرضا شجریان را از کودکی دوست داشتم و هنوز هم لذت میبرم. تقریباً همه آثار استاد پرویز مشکاتیان در فلش مموری من هست. چند اثر از رضا یزدانی و کاوه آفاق را هم میشنوم و لذت میبرم.»
حجت اشرف درباره هیت شدن کارها گفت:«باید پذیرفت فضای مجازی به عنوان یک سکوی پرتاب یا وسیلهای برای دیده شدن برای خوانندهها بسیار دلچسبتر از تلویزیون است. اکنون آدمها بیشتر از آنکه پای تلویزیون باشند وقتشان را با تلفن همراه خود میگذرانند. هر چه که در آنجا به سمت بیشتر دیده شدن برود به سمت موفقیت میرود. در تلویزیون هم شاید برایشان مهم نیست که تولیداتشان چه تیتراژی داشته باشد. اما من با علی ضیا عزیز و رضا رشیدپور گرانقدر دو قطعه داشتم که به طرز چشمگیری توانستم به گوش مخاطبان زیادی برسانم. آن هم به نظر من بیشتر به دلیل علاقهمندی خود مخاطبان به رضا رشیدپور و علی ضیا بود که قطعه رفیق را برای برنامه «حالا خورشید» کار کردیم و مورد توجه قرار گرفت. دو قطعه «عاشق توام» و «آتشم باش» را برای برنامه علی ضیا کار کردیم. اما سریالهای ماه رمضان که همیشه گل میکرد دیگر چنین اتفاقی رخ نمیدهد.»
او سپس درباره یکسان بودن رفتار ظاهری و شخصی هنرمندان گفت:«اگر رفتار ظاهری و شخصی هنرمندان یکسان باشد بهتر است. اگر من عاشق مخاطبانم نباشد و دروغ بگویم بالاخره یک جا این واقعیت برملا میشود. اگر درون و بیرون شما یکسان نباشد معمولاً خودش باعث تناقض میشود و مخاطب را ناراضی میکند.»
حجت اشرف زاده در ادامه این بحث راجع به حواشی زندگی شخصی رامبد جوان که در اینستاگرام مطرح شد چنین دیدگاهی داشت:«آیا واقعاً مطمئن هستیم که رامبد جوان اینطوری است؟ به واسطه چند عکس یا چند خبر؟ خود رامبد جوان هم خودش را صد در صد تأیید نمیکند اما آیا همه ما در زندگی هیچ خطایی نداریم؟ آیا رامبد جوان به فرهنگ کتابخوانی ما کم کمک کرده است؟ او یک برنامه داشته و آیا کم به جاهای مختلف کمک کرده است؟ درآمدهای او قابل بررسی است و به ما ربطی ندارد و نحوه هزینه کردن دستمزدش هم به ما ربطی ندارد. در مورد همه هنرمندان این موضوع میتواند صدق کند. یک قوه قضائیه داریم که میتواند بررسی کند که اگر کسی پول نادرست از بیتالمال برداشته است پس بگیرد و باید از همه در هر مقامی پس بگیرند. اینکه چشممان را روی خوبیهای دیگران ببندیم اول حال خودمان را بد میکند.»
این خواننده درباره توان هیتکردن آهنگها توسط افراد اصطلاحاً شاخ اینستاگرام چنین نظری داشت:«قدرت شاخهای اینستاگرام در هیتکردن کارها واقعاً وجود دارد. در ابتدا فکر میکردم تیزر کاری که تولید کردم نباید کنار تبلیغی برود که دوستش ندارم اما دوستان برایم توضیح دادند که چارهای نیست و باید شاخها را پذیرفت! سیطره شاخهای اینستاگرام وجود دارد ولی شکل کاری من متفاوت است. به غیر از یکی دو مورد که دوستان پیشنهاد دادند خیلی سراغ این افراد نرفتم. پولهای کلان هم ندارم که به شاخهای اینستاگرام بدهم تا کارم را هیت کنند.»
او در پایان به این سوال ما که دوست داری سه خبر خوب که بشنوی چیست این پاسخ را داد:«اول اینکه خبر برگزاری کنسرت در شهر خودم را بشنوم و بتوانیم با حفظ شئونات و حمایت دولت برای مردم آواز بخوانیم تا حال مردم خوب شود. در اجتماع وقتی راه میروید حال مردم بد است. دومین خبر اینکه بانوان نجیب سرزمینمان هم بتوانند فوتبال را در استادیوم ببینند. سومین خبر هم که دوست دارم بشنوم این است که یک زمان روی بیلبوردهای سطح شهر اخبار خوب را تبلیغ کنند.»
- تصور این بود از اهالی موسیقی بیشتر حمایت شود، اما حالا 10 درصد هم از ما میگیرند
- «دوباره ایران» را در ازای وعدهی کنسرت در خراسان و حمایت از اهالی موسیقی خواندم
- اگر کسی با آهنگ «دوباره ایران» تهییج شده و به شخصی رأی داده، از او عذرخواهی میکنم
- نمیگویم «مافیا»؛ اما دستهای قدرتمندتری برای برخی دوستان وجود دارد
- آنقدر تعداد اختلاسها زیاد است که فقط همین ده درصد مانده بود که از موزیسینها گرفته شود تا مشکلات حل شود؟
- قرار نیست حجت اشرف زاده و محمد معتمدی اعمال قانون شوند اما برای یک خواننده به هر شکل مجوز گرفته شود
- اگر در موقعیت خرداد 96 باشم امکان ندارد دیگر قطعه «دوباره ایران» را بخوانم
- در یک دوره فکر میکردم اگر شبیه به استاد شجریان بزرگ روی استیج ننشینم خواننده نمیشوم
- علیرضا بدیع میتوانست آن حرفها را به خود من بگوید
- روزی به تماشای کنسرت رضا بهرام میروم
- باید پیشوند استاد را به نام همایون شجریان افزود
- دوست دارم به تماشای کنسرت «با من بخوان» علیرضا قربانی بروم
- قدرت شاخهای اینستاگرام در هیتکردن کارها واقعاً وجود دارد
- رامبد جوان هم خودش را صد در صد تأیید نمیکند
موسیقی ما - وحید لشکری: «حجت اشرف زاده» پس از حدود یک سال و نیم روز چهاردهم تیرماه کنسرتی را در تهران برگزار کرد. اجرایی که در سالن اسپیناس پالاس روی صحنه رفت و در ادامه فصل جدید فعالیتهای هنری این خواننده بود. در روزهای منتهی به برگزاری این کنسرت با حجت اشرف زاده در همان سالن دقایقی را گپ زدیم. مصاحبه ما با این خواننده فضای متفاوتی پیدا کرد و دیدگاهها و نقدهای او نسبت به اوضاع کنونی جامعه در نوع خودش شنیدنی بود. او همچنین نظرات جالبی هم نسبت به اوضاع اینستاگرام و حاشیههایش برای چهرههای سرشناسی نظیر «رامبد جوان» داشت. اشرف زاده همچنین توضیحاتی هم راجع به شرایط کاری چند وقت اخیرش مطرح کرد.
حجت اشرفزاده ابتدا درباره اینکه چرا در پوستر کنسرتش که چهاردهم تیرماه در تهران برگزار شد نام و لوگوی هیچ شرکت تهیهکنندهای نبود گفت:«پس از همکاریهایی که با «شیلر» داشتیم قرار شد در خارج از ایران هم همکاری کنیم. در این مدت برای ضبط چند کار در ایران نبودم و همان زمان قرارداد من با آقای «صدرالدین حسینخانی» به پایان رسید. همزمان تصمیم گرفتم کارم را با شرکتی که برگزارکننده کنسرت در جاهای مختلف دنیا است قراردادی را امضا کنم و فعالیتهایی را خارج از مرزها هم داشته باشیم. پس از تولید آلبوم «ماه و ماهی» بسیاری گفتند که حجت اشرف زاده تمام شد. بعید نبود چنین اتفاقی رخ دهد چون من نیاز داشتم که برنامهریزی و هماهنگیهای زیادی صورت بگیرد. من با چند تهیهکننده صحبت کردم و با جناب حسینخانی قرارداد بستم و بسیار هم صبر کردم پلنهایی که در ذهن دارم عملی شود. ایشان دوست صمیمی من هستند ولی در آن دورهای که منتظر اتفاقات بودم به نتیجه نرسیدیم و قراردادمان به پایان رسید. تصمیم گرفتم خودم کارها را انجام دهم و در کنار همدیگر تیمی را هم تشکیل دادیم که قطعاتی را تولید کنیم.»
این خواننده در پاسخ به این سوال که چرا در شهر خودش یعنی نیشابور تا کنون کنسرتی برگزار نکرده است گفت:«هنوز خیلی از همشهریهای من برایم پیام میگذارند که به شهر خودت بیا اما مجوز نمیدهند. اجازه برگزاری کنسرت در شهر خیام و عطار را نداریم و هنوز هم دلیلش را نفهمیدهام. میگویند حریم حضرت امام رضا (ع) است اما من دوازده سال اختتامیه جشنواره رضوی را خواندهام. اختتامیهای که تمام بزرگان سیاسی و اجتماعی و هنری کشور در آنجا هستند و مراسمی بوده است که حجت اشرف زاده دوازده سال پیاپی در آن خوانده است. این یک پیامی دارد و یعنی من اعتباری در صدا و هنر دارم که آنجا اجازه خواندن دارم ولی وقتی میخواهم کنسرت برگزار کنم اجازه ندارم.»
اشرف زاده دیدگاه خود درباره قانون واریز ده درصد از درآمد حاصل از کنسرتها به حساب خزانه دولت را اینگونه تشریح کرد:«توضیح دادن درباره این موضوع خندهدار است! در بسیاری از کشورهای دنیا حمایت از هنرمند به عنوان یک عضو فعال و تأثیرگذار در اجتماع یکی از اولویتهای هر سیستم است. واقعاً شوکه شدم وقتی شنیدم به جای کمک به ما ده درصد از فروشمان هم گرفته میشود. واقعاً این ده درصد آیا در تلورانس مالی یک سال به دولت کمکی میکند؟ من احساس میکنم یک چوب لای چرخ موسیقی گذاشتن است. آنقدر تعداد اختلاسها زیاد است که فقط همین ده درصد مانده بود که از موزیسینها گرفته شود تا مشکلات حل شود؟ این است آن قولهایی که برای حمایت به ما داده شد؟»
حجت اشرفزاده نظر خود را درباره وجود مافیا در موسیقی که اخیراً دوباره از سوی «محمد معتمدی» عنوان شده است اینگونه بیان کرد:«گنگ و مافیا یک تعریف اجتماعی دارد و با هنر فاصله دارد. این کلمه خیلی مناسب اهالی هنر نیست اما میتوان گفت دستهای قدرتمندتری هست. نمیتوان به برخی تهیهکنندهها که دستهای قدرتمندتری دارند گفت که مافیا هستند. برخی تهیهکنندهها روابطی دارند که خاص خودشان است اما اگر بخواهیم یک مقدار بازتر کنیم که چطور به این امکانات رسیدهاند باید بگوییم که برخی از آنها با توانایی و امکانات مالی خودشان دوست دارند برای خوانندهای که دارند هزینه کنند. به این موضوع نمیتوانیم بگوییم مافیا است اما برخی از روابطی استفاده میکنند که برای یک شعری که واقعاً نمیشد برایش مجوز گرفت، مجوز گرفتند و وقتی آن شعر را میشنوم با خودم میگویم خدایا فلان شعر من به دلیل یک کلمه رد شد و تصحیح خورد اما این چگونه مجوز گرفته است؟ یعنی ایراد وزن و محتوا و قافیه را دارد و این همان دستهای پس پرده است. من میگویم حتی اگر حجت اشرف زاده استانداردهای خودش را در شعر رعایت نکرد خود من اولین نفر باشم که با دقت اعمال قانون بشم. قرار نیست حجت اشرف زاده و محمد معتمدی اعمال قانون شوند اما برای یک خواننده به هر شکل مجوز گرفته شود.»
اشرف زاده درباره چگونگی اجرای قطعه دوباره ایران در زمان انتخابات ریاست جمهوری سال 1396 و برای ستاد تبلیغاتی دکتر «حسن روحانی» اعلام کرد:«از من خواسته شد نه برای به قدرت رسیدن یک نفر و خواستند که یک اثر وطنی انجام دهیم. در ادامه هم قرار شد برای این موضوع استفاده شود. من افکار و اعتقادات خودم را آن زمان داشتم که الان ندارم. یک سال و اندی است که از آن مدل فاصله گرفتم و تصمیم گرفتم دیگر فوضولی نکنم و فقط خواننده عاشقانههای مردم باشم. تصور ما این بود که با یک حمایت چند برابر از اهالی موسیقی مواجه میشویم و نشدیم و ده درصد هم دارند از ما میگیرند. خواسته خود من این بود که فضایی ایجاد شود و قولهایی داده شد که در خراسان و حداقل شهر خودم کنسرت برگزار کنم. من با ایده رسیدن به تک تک این موارد آن کار را خواندم. از هر کسی که بابت خواندن آن قطعه از من دلگیر است عذرخواهی میکنم که شاید با صدای من تهییج شده است.»
این خواننده در ادامه گفت:«اگر در موقعیت خرداد 96 باشم امکان ندارد دیگر قطعه «دوباره ایران» را بخوانم. به شما قول میدهم تک تک دوستان آرتیست دلشان برای سرزمینشان میتپد ولی اگر قرار است کنار اتفاقی مثل انتخابات مشارکت کنیم دوست داریم از بخش موسیقی که یکی از ضعیفترین بخشها است حمایت کنیم ولی من دیگر دوباره این کار را نخواهم کرد.»
حجت اشرف زاده درباره اینکه طی چند وقت اخیر یک سبک مشخصی را در کارهایش دنبال میکند گفت:«در یک دوره از زندگی فکر میکردم اگر شبیه به استاد شجریان بزرگ روی استیج ننشینم و حتی میمیک صورتم شبیه ایشان باشد خواننده نمیشوم. اما ایشان یک بار در یک جمع گفتند شبیه من که نمیشوید اما اگر چنین اتفاقی هم رخ دهد همه کپی میشوند. با تجربهها و درسهای جدید که از اساتید گرفتم آموختم که هیچ چیز نمیدانم و دیدم که اگر اثری به جامعه و مردمش نزدیک و بیان احوالات زمانه خودش باشد اتفاقات قشنگتری رخ میدهد. جلوتر موسیقی محلی و سنتی و ردیف و تلفیقی خواندم. بعد از آن تصمیم گرفتم در انتخاب شعر و ملودیها تجدید نظر کنم و رسالت خیلی مهم اینکه حتی در حد یک بیت آواز هم اگر شده باشد در کارهایم بخوانم. طراحی یک بیت آواز را در برخی کارها انجام دادم و با سلیقه مردم ترکیب کردم. با دو دوست خوبم یعنی محمد محتشمی و امید صباغ نو با سقف غزل و ترانههای آنها تجربههای جدیدی پیدا کردیم. ترکیب اینها با تفکرات خودم به ساختار جدیدی منجر شد که احساس کردم این همان نقطهای است که سالها دنبالش بودم. از ابتدا این مسیر را دنبال نکردم که ببینیم چه کاری میگیرد و همان را انجام دهیم. در ساختار تنظیم کارهای جدید سعی کردیم سلیقه مخاطب را در نظر بگیریم اما در ساختار شعر پیرو سلیقه جایی نیستیم.»
یکی دیگر از مباحث ما در گفتگو با حجت اشرف زاده درباره نقدهایی بود که علیرضا بدیع چند وقت پیش نسبت به این خواننده مطرح کرده بود. اشرف زاده برای اولین بار چنین پاسخی را راجع به آن نقدها مطرح کرد:«علیرضا بدیع آن زمان گفته بود که حجت اشرف زاده دیگر نمیفروشد اما الان میتوانند ببینند که ما میفروشیم یا نمیفروشیم! مخاطبان عزیزم لطف دارند و حمایت میکنند. برخی از نقدهای او را میپذیرم از جمله دقت در انتخاب شعر که بخشی از آن راجع به دقت در انتخاب شعر بود که در ذهن من قابل پذیرایی است اما بخشی از آن به چه دلیل بود متوجه نشدم. بخش دیگری را هم میگذاریم به حساب اینکه من نباید هر چیز را جواب بدهم و لابد به کار خودم ایمان دارم که انجام میدهم. زمانی که میخواستیم آلبوم ماه و ماهی را شروع کنیم به منزل علیرضا رفتم تا درباره آن مجموعه صحبت کنیم. شاید خود او هم فکر نمیکرد. آن اتفاقات به شکل برای شعرها رخ دهد ولی طرح اولیه آلبوم ماه و ماهی ایده من بود. بخش زیادی از ملودیها ایده من بود و غزلهای ناب علیرضا و آهنگسازی و تنظیم برادران بیات باعث شکلگیری تیم خوبی شد. علیرضا بدیع میتوانست این چیزها را به خود من بگوید ولی بدون اینکه صحبتی با هم داشته باشیم مثلاً علیرضا گفت که من به حجت گفته بودم شعرهای من را بیرون بیاورد.»
او در ادامه گفت:«علاقه دلی من و علیرضا که از کودکی با هم بودیم هیچ وقت از بین نمیرود. هیچ بغضی از او در دل ندارم و همان موقع هم که شنیدم خندیدم و رد شدم. چون او آنقدر دوست داشتنی و هنرمند است که این حرفها را هم به حساب شوخیها و خندههایی که داشتیم گذاشتم. دوست دارم یک روز دوباره با علیرضا بدیع همکاری داشته باشیم.»
اشرف زاده نقطه نظر خود راجع به کمپینی که علیرضا بدیع پیرامون حواشی حمید هیراد به راه انداخته بود چنین نظری داشت:«این اتفاق تصمیم خودشان بود و حتماً برایش فلسفهای دارد. اما من علیرضا بدیع شاعر را دوست دارم و علیرضا بدیع منتقد را خودش دوست دارد و هیچ نظری دربارهاش ندارم. در مورد یک آرتیست و رفتارهایش هم شنوندههایش باید قضاوت کنند. درباره رفتارهای حرفهای هم ممکن است که خود شخص به تنهایی مقصر نباشد و تیمی که کنار او هست همه در یک اتفاق دخیل هستند. قطعاً حمید هیراد پسر با ادب و با شخصیتی است اما در کار هنر همه تجربیات خوب و بد زیادی داریم.»
حجت اشرف زاده نظرات خود را درباره چهرههای نسل جدید اینطور بیان کرد:«در گذشته هم خوانندگان ما سبکها و سطوح مختلفی داشتند. یک گفتگو با استاد بنان دیدم که از ایشان پرسیدند دوست ندارید موسیقی اصطلاحاً لب حوضی را بخوانی و معروف شوی؟ ایشان گفتند که من خواننده این سبک هستم و آنها هم باید باشند. ما در جامعه خودمان برای همه آدمها در چارچوب قانون باید فرصت هنرنمایی داشته باشیم. برخی صحبتها درباره نسل جدید خوانندگان کم لطفی است چرا که ما نسبت به نسل قبل خودمان جدید هستیم و آنها هم نسبت به نسل قبلتر از خودشان جدید هستند. اگر بخواهیم به هر چیز براساس کهنگی اعتبار بدهیم کم لطفی است. آقای رضا بهرام صدای دوست داشتنی دارد و اگر روزی کنسرت داشته باشد حتماً به تماشایش مینشینم. گروهی به نام «ایهام» داریم که اخیراً کارهایشان را شنیدم و لذت بردم.»
او درباره کارهای شنیده شده چند سال اخیر و سایر خوانندگان هم نظرات متفاوتی داشت:«طرفدار صدای همایون شجریان هستم و باید پیشوند استاد را هم کم کم به صدای او افزود. قطعه «خوب شد» یکی از کارهای محبوب من است و جای صدای همایون شجریان خواندن حال خوبی دارد. صدای استاد علیرضا قربانی را بسیار دوست دارم و امیدوارم فرصت داشته باشم و به کنسرت «با من بخوان» ایشان بروم. روزبه بمانی با غزلهایش کاری جز دلبری بلد نیست و قطعه چالوس او را بسیار دوست دارم. بابک مافی را خیلی دوست دارم و آرتیست بسیار خوبی است و حواسم نیست او را دوست دارم. قطعه قهوه از رستاک حلاج را هم در این مدت دوست داشتم. مهدی یغمایی هم صدای خوش و توانایی زیادی دارد و قطعه دلبر داشتی از ایشان را دوست داشتم که شعرش سروده علیرضا بدیع بود.»
حجت اشرف زاده درباره آهنگهایی که در خلوت میشنود گفت:«بخشی از موسیقیهایی که میشنوم با هدف ترکیب با آواز و موسیقی ایرانی است. موسیقی فیلمهای به روز یا موسیقیهای هیت دنیا را میشنوم. قطعاً صدای استاد محمدرضا شجریان را از کودکی دوست داشتم و هنوز هم لذت میبرم. تقریباً همه آثار استاد پرویز مشکاتیان در فلش مموری من هست. چند اثر از رضا یزدانی و کاوه آفاق را هم میشنوم و لذت میبرم.»
حجت اشرف درباره هیت شدن کارها گفت:«باید پذیرفت فضای مجازی به عنوان یک سکوی پرتاب یا وسیلهای برای دیده شدن برای خوانندهها بسیار دلچسبتر از تلویزیون است. اکنون آدمها بیشتر از آنکه پای تلویزیون باشند وقتشان را با تلفن همراه خود میگذرانند. هر چه که در آنجا به سمت بیشتر دیده شدن برود به سمت موفقیت میرود. در تلویزیون هم شاید برایشان مهم نیست که تولیداتشان چه تیتراژی داشته باشد. اما من با علی ضیا عزیز و رضا رشیدپور گرانقدر دو قطعه داشتم که به طرز چشمگیری توانستم به گوش مخاطبان زیادی برسانم. آن هم به نظر من بیشتر به دلیل علاقهمندی خود مخاطبان به رضا رشیدپور و علی ضیا بود که قطعه رفیق را برای برنامه «حالا خورشید» کار کردیم و مورد توجه قرار گرفت. دو قطعه «عاشق توام» و «آتشم باش» را برای برنامه علی ضیا کار کردیم. اما سریالهای ماه رمضان که همیشه گل میکرد دیگر چنین اتفاقی رخ نمیدهد.»
او سپس درباره یکسان بودن رفتار ظاهری و شخصی هنرمندان گفت:«اگر رفتار ظاهری و شخصی هنرمندان یکسان باشد بهتر است. اگر من عاشق مخاطبانم نباشد و دروغ بگویم بالاخره یک جا این واقعیت برملا میشود. اگر درون و بیرون شما یکسان نباشد معمولاً خودش باعث تناقض میشود و مخاطب را ناراضی میکند.»
حجت اشرف زاده در ادامه این بحث راجع به حواشی زندگی شخصی رامبد جوان که در اینستاگرام مطرح شد چنین دیدگاهی داشت:«آیا واقعاً مطمئن هستیم که رامبد جوان اینطوری است؟ به واسطه چند عکس یا چند خبر؟ خود رامبد جوان هم خودش را صد در صد تأیید نمیکند اما آیا همه ما در زندگی هیچ خطایی نداریم؟ آیا رامبد جوان به فرهنگ کتابخوانی ما کم کمک کرده است؟ او یک برنامه داشته و آیا کم به جاهای مختلف کمک کرده است؟ درآمدهای او قابل بررسی است و به ما ربطی ندارد و نحوه هزینه کردن دستمزدش هم به ما ربطی ندارد. در مورد همه هنرمندان این موضوع میتواند صدق کند. یک قوه قضائیه داریم که میتواند بررسی کند که اگر کسی پول نادرست از بیتالمال برداشته است پس بگیرد و باید از همه در هر مقامی پس بگیرند. اینکه چشممان را روی خوبیهای دیگران ببندیم اول حال خودمان را بد میکند.»
این خواننده درباره توان هیتکردن آهنگها توسط افراد اصطلاحاً شاخ اینستاگرام چنین نظری داشت:«قدرت شاخهای اینستاگرام در هیتکردن کارها واقعاً وجود دارد. در ابتدا فکر میکردم تیزر کاری که تولید کردم نباید کنار تبلیغی برود که دوستش ندارم اما دوستان برایم توضیح دادند که چارهای نیست و باید شاخها را پذیرفت! سیطره شاخهای اینستاگرام وجود دارد ولی شکل کاری من متفاوت است. به غیر از یکی دو مورد که دوستان پیشنهاد دادند خیلی سراغ این افراد نرفتم. پولهای کلان هم ندارم که به شاخهای اینستاگرام بدهم تا کارم را هیت کنند.»
او در پایان به این سوال ما که دوست داری سه خبر خوب که بشنوی چیست این پاسخ را داد:«اول اینکه خبر برگزاری کنسرت در شهر خودم را بشنوم و بتوانیم با حفظ شئونات و حمایت دولت برای مردم آواز بخوانیم تا حال مردم خوب شود. در اجتماع وقتی راه میروید حال مردم بد است. دومین خبر اینکه بانوان نجیب سرزمینمان هم بتوانند فوتبال را در استادیوم ببینند. سومین خبر هم که دوست دارم بشنوم این است که یک زمان روی بیلبوردهای سطح شهر اخبار خوب را تبلیغ کنند.»
-
سایت موسیقی ما , آوش مدیا
-
سایت موسیقی ما , آوش مدیا
-
سایت موسیقی ما , آوش مدیا
-
شهرام ناظری , سایت موسیقی ما
-
عالیم قاسم اف , سایت موسیقی ما
-
پدرام امینی ابیانه , سایت موسیقی ما
-
سالار عقیلی , ابوالفضل صادقی نژاد , سایت موسیقی ما
-
سازنگار , سامان احتشامی , سایت موسیقی ما
-
فردین خلعتبری , سایت موسیقی ما
-
حیدو هدایتی , سایت موسیقی ما
-
فرهاد فخرالدینی , سایت موسیقی ما
-
شهرام ناظری , سایت موسیقی ما
-
پژمان طاهری , سایت موسیقی ما
-
همایون شجریان , فردین خلعتبری , سایت موسیقی ما
-
مجید رضوی , سایت موسیقی ما
-
رضا موسوی , سایت موسیقی ما
-
سازنگار , پویا نیکپور , سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما , علیرضا پور استاد
-
سایت موسیقی ما , مهدی بوستانی
-
گروه چارتار , سایت موسیقی ما
-
سالار عقیلی , سایت موسیقی ما
-
سازنگار , آزاده امیری , سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما , فردین خلعتبری , علی اکبر قربانی , مانی جعفرزاده
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
فرهاد فخرالدینی , علی اکبر قربانی , سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما , ماکان بند
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما
-
علیرضا میرآقا , سایت موسیقی ما , سازنگار
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما , اکسیر نوین , محمدرضا خانزاده
-
سایت موسیقی ما , سهراب پورناظری , علی قمصری
-
سایت موسیقی ما , اکسیر نوین , محمدرضا خانزاده
-
سایت موسیقی ما , محمد بحرانی
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما , منوچهر صهبایی
-
سایت موسیقی ما
-
سایت موسیقی ما , آیدین الفت
-
سایت موسیقی ما
دیدگاهها
سلام چرامصاحبه با حجت اشرف زاده - کامل ان نمی اوردواهنگ های جدیداقایان استادچنگیزحبیبیان ومهندس مجیداخشابی ودکترمحمداصفهانی ومهندس امیرتاجیک وفریدون اسرایی ومازیارعصری وفریدون بیگدلی وحمیدغلامعلی وجاویدعسکری وحامدطاهاوسعیدشهروزوحجت اشرف زاده ومهدی یغمایی وقتی منتشرشددرسایتان برای دانلودقراردهید
افزودن یک دیدگاه جدید