گفتوگوی «موسیقی ما» با آهنگساز و نوازنده برجسته سنتور
اردوان کامکار: با هوچیگری نمیشود به جایی رسید
«اردوان کامکار» پانزدهم تیرماه در تالار وحدت کنسرت میدهد. «اردوان کامکار» به تازگی آموزشگاه موسیقی تاسیس کرده است که خودش و برادرانش و تعدادی از برترین استادانِ موسیقی در آن حضور دارند. «اردوان کامکار» مدتی است که مسترکلاسهایش را آغاز کرده است. اینها میتواند جملاتی خبری باشد. از همان خبرهایی که روزها، دهها نمونهاش در سایتها و خبرگزاریهای مختلف از هنرمندانِ متفاوت منتشر میشود؛ اما اینها خبرهای سادهای نیست به روالِ آنچه هر روز منتشر میشود، اینها بیانگرِ حضورِ دوبارهی هنرمندی است که پاساژهای سریع و در هم تنیده و ریتمها و مضرابهای پیچیدهاش سبکی نوین در سنتورنوازی به وجود آورد که به نام «شیوهی سنتورنوازی معاصر» شناخته میشود و در این سالها البته کمکارتر از گذشته بود. بخشی به خاطر بیماریای که همچنان میتوان به شکلِ یک معجزه به آن نگاه کرد و بخشی دیگر لابد به خاطرِ همان موضوعاتی که باعث کمکاری بسیاری از هنرمندان شده است. حالا اما میتوان به این مسایل فکر نکرد و تنها از این خوشحال بود که «اردوان کامکار» دوباره فعالیتهای هنری خویش را آغاز کرده است.
- آقای کامکار شما پانزدهم تیرماه در تالار وحدت کنسرت میدهید. در این باره توضیح میدهید؟
- * شما از اواخر سال گذشته یکسری مسترکلاس با هدف گسترش شیوه سنتورنوازی معاصر در تعدادی از شهرستانها برگزار کردید و حالا نیز بعد از سالها فعالیت در حوزه آموزش، آموزشگاهی را با نام خودتان دایر کردهاید. ضرورت تأسیس آموزشگاه چه بود؟ آیا تلاشی برای گسترش شیوه سنتورنوازی معاصر بوده است؟
- * در این آموزشگاه فقط سنتور تدریس میشود؟
- * از نگاه شما این رشد کمّی آموزشگاههای موسیقی به چه دلیلی است؟
- * آقای کامکار! اگر بخواهیم از منظری دیگر رشد کمی آموزشگاهها یا هنرجویان را بررسی کنیم، به این نکته میرسیم که انگار حالا آموزش موسیقی بدل به یک «مد» شده است. البته که ایرادی ندارد؛ اما خیلی هم نمیتوان انتظار داشت که تأثیر آن را در فضای موسیقی مشاهده کنیم.
- * و با این همه آشفتگی، شما به قول خودتان این ریسک را انجام میدهید. این را از این جهت میگویم که تأکید میکنید شاید موفق شوید.
- * اصلاً میتوان با صِرف آموزش، بدل به نوازندهای خوب شد؟ این سوالی است که سالها مطرح شده و جوابهای متفاوتی به آن دادهاند. برخی تنها تمرکز و فعالیت زیاد را مؤثر میدانند و برخی معتقدند که باید استعداد ذاتی وجود داشته باشد.
- * راه تمییز این مسأله چیست؟ استفاده از یک استاد نامدار میتواند راهحل باشد؟
- * با توجه به فضای کنونی، فکر میکنید این امکان وجود دارد؟ یعنی راهی هست که بتوان تمام این چند هزار آموزشگاه را ساماندهی کرد؟
- * خود دکتر صفوت و برومند محورهای اساسی در مرکز حفظ و اشاعه بودند. به نظر میرسد حالا خود هنرمندان هم چنین انگیزهای ندارند.
- * اما صرفنظر از تلاشهای عدهای خاص از هنرمندان، باید پذیرفت که چند نسل اخیر هنرمندان موسیقی چندان در مسأله آموزش تمرکز نکردهاند.
- * واقعاً امیدوارید فعالیتی که یک نهاد دولتی باید انجام دهد، به شکل شخصی موفقیتآمیز باشد؟
- * وضعیت دانشکدههای موسیقی را چهطور ارزیابی میکنید؟
- * چرا؟
- * با این وجود چرا زودتر این آموزشگاه را تأسیس نکردید؟
- * با این میزان فعالیت در حوزه آموزش، نگران این نیستید که تمرکزتان برای «خلق اثر» تحت تأثیر این مسأله قرار گیرد؟
- * الان چند شاگرد دارید که این اطمینان را دربارهشان داشته باشید؟
- * فکر میکنید سن خاصی برای آموزش وجود دارد که در موفقیت مؤثر باشد؟
منبع:
سایت موسیقی ما
تاریخ انتشار : یکشنبه 4 تیر 1396 - 16:09
افزودن یک دیدگاه جدید